A burgonyafélék családjába tartozó növény. Őshazája Peru, ahol ma is gyomnövényként terem. Melegigényes, ezért fóliában palántákat nevelnek és a jó idő beálltakor a fiatal növényeket ültetik ki szabadföldbe.
Bogyótermését fogyasztjuk. Felhasználás, szín, méret és forma szerint számos fajtája létezik.
Ehetjük nyersen, de sokféle finom ételt is készíthetünk belőle. /Saláta, paradicsomleves, lecsó,… A felsorolást szerintem Ti is tudnátok még folytatni!/
C-vitamint, karotint, likopint és többféle, a szervezetünk számára értékes ásványi anyagot tartalmaz.
Erősíti az immunrendszert és segíti az emésztést.
Az őszirózsafélék családjába tartozó növény.
A soklevelű fejes salátát Európával a Görögök ismertették meg. Ők viszont az Egyiptomiaktól vették át.
Rövid termésidejű és kis hőigényű növény, ezért alkalmas korai és szabadföldi termesztésre.
A -, B -, C - és E - vitamin tartalma jelentős.
Frissen fogyasztjuk. Általában saláták készítéséhez használjuk, de van, aki levest és főzeléket is készít belőle. Kerti hússütésnél szívesen grilleznék is néhány levelet!
Íz anyagai jó hatással vannak a gyomor működésére. Kiváló rostforrás a szervezetünk számára.
Az egyik legrégebben termesztett zöldségnövény. Az ernyősvirágúak családjába tartozik.
Megvastagodott karógyökerét fogyasztjuk. Kellemes, zamatos ízét az illóolaj keveréke és a cukor adja. Nyersen is szívesen esszük. Számos étel készítésénél felhasználjuk, de a konzervipar is jelentős mennyiséget dolgoz fel.
Megfelelő körülmények között jól tárolható.
Jelentős karotin tartalma mellett találunk benne B - és C - vitamint is. Ásványi anyagai közül kiemelkedő a kalcium és a foszfor, de tartalmaz vasat is.
A karotinból az emberi szervezet A - vitamint tud előállítani, mely nélkülözhetetlen szervezetünk számára az egészséges élethez.
Az uborka a tökfélék családjába tartozik.
Indiából származik, az emberiség több ezer éve termeszti.
A növény zöld színű hosszúkás úgynevezett kabaktermését fogyasztjuk.
Saláták készítésére nyersen, a konzervipar számára feldolgozott formában használjuk. Ki ne ismerné az uborkasalátát, a kovászos uborkát vagy a görög czaczikit!
Az uborka tápértéke nem jelentős, étrendi hatása azonban nagyon kedvező. Nagy kálium tartalma miatt elősegíti a veseműködést.
Az utóbbi időkben a kozmetikai ipar is számos bőrápoló előállításánál felhasználja.