Tudtad – e?

KISOKOS A ZÖLDSÉGEKRŐL

Zöldségféléknek nevezzük azon növényeket, amelyek lágyszárúak, intenzív ápolást igényelnek, nyersen, főzve vagy feldolgozva fogyasztjuk. Ezen növények magas élettani értékkel, vitaminokkal, ásványi sókkal, íz és zamatanyagokkal rendelkeznek.

A zöldségek egészséges ételek!

Paradicsom:

image

A burgonyafélék családjába tartozó növény. Őshazája Peru, ahol ma is gyomnövényként terem. Melegigényes, ezért fóliában palántákat nevelnek és a jó idő beálltakor a fiatal növényeket ültetik ki szabadföldbe.

Bogyótermését fogyasztjuk. Felhasználás, szín, méret és forma szerint számos fajtája létezik.

Ehetjük nyersen, de sokféle finom ételt is készíthetünk belőle. /Saláta, paradicsomleves, lecsó,… A felsorolást szerintem Ti is tudnátok még folytatni!/

C-vitamint, karotint, likopint és többféle, a szervezetünk számára értékes ásványi anyagot tartalmaz.

Erősíti az immunrendszert és segíti az emésztést.

Fejes saláta:

image

Az őszirózsafélék családjába tartozó növény.

A soklevelű fejes salátát Európával a Görögök ismertették meg. Ők viszont az Egyiptomiaktól vették át.

Rövid termésidejű és kis hőigényű növény, ezért alkalmas korai és szabadföldi termesztésre.

A -, B -, C - és E - vitamin tartalma jelentős.

Frissen fogyasztjuk. Általában saláták készítéséhez használjuk, de van, aki levest és főzeléket is készít belőle. Kerti hússütésnél szívesen grilleznék is néhány levelet!

Íz anyagai jó hatással vannak a gyomor működésére. Kiváló rostforrás a szervezetünk számára.

Sárgarépa:

image

Az egyik legrégebben termesztett zöldségnövény. Az ernyősvirágúak családjába tartozik.

Megvastagodott karógyökerét fogyasztjuk. Kellemes, zamatos ízét az illóolaj keveréke és a cukor adja. Nyersen is szívesen esszük. Számos étel készítésénél felhasználjuk, de a konzervipar is jelentős mennyiséget dolgoz fel.

Megfelelő körülmények között jól tárolható.

Jelentős karotin tartalma mellett találunk benne B - és C - vitamint is. Ásványi anyagai közül kiemelkedő a kalcium és a foszfor, de tartalmaz vasat is.

A karotinból az emberi szervezet A - vitamint tud előállítani, mely nélkülözhetetlen szervezetünk számára az egészséges élethez.

Uborka:

image

Az uborka a tökfélék családjába tartozik.

Indiából származik, az emberiség több ezer éve termeszti.

A növény zöld színű hosszúkás úgynevezett kabaktermését fogyasztjuk.

Saláták készítésére nyersen, a konzervipar számára feldolgozott formában használjuk. Ki ne ismerné az uborkasalátát, a kovászos uborkát vagy a görög czaczikit!

Az uborka tápértéke nem jelentős, étrendi hatása azonban nagyon kedvező. Nagy kálium tartalma miatt elősegíti a veseműködést.

Az utóbbi időkben a kozmetikai ipar is számos bőrápoló előállításánál felhasználja.

Nektek is lehet saját zöldségetek. Válasszátok ki, hogy milyen növényt szeretnétek! Nézzetek utána, hogyan kell termeszteni, és kertben vagy akár cserépben az erkélyen – kellő gondoskodással - Ti is nevelhettek növényeket magatoknak! A Felnőttek a környezetetekben biztosan segítenek, ha kérdéseitek lennének.

Írhattok nekünk is! Szívesen válaszolunk a növények gondozása témában.

olah.zsuzsa@szatmarkert.hu

A „Kertészkedjünk” menüpont alatt is találhattok hasznos információkat.

Állatok a gyümölcsösben

A gyümölcsös kertekben nem csak a gyümölcsfák élnek. A sorok között számos más élőlény, apró növények és rengeteg állat él.
Remek élőhely ez a terület az állatok számára.

A megbúvó állatok lehet, hogy elsőre észre sem vehetőek,
de ha kicsit megállunk és odafigyelünk számos egyedükkel találkozhatunk.

image

Kik is ők?

pockok, egerek, őzek, nyulak, madarak, méhek és még számos rovar.